Science4all
Home > Digitale Signaal Bewerking

Digitale Signaal Bewerking


Digitale signaalbewerking gaat een steeds grotere rol spelen in de telecommunicatie. Met name het filteren van signalen kan op digitale manier veel eenvoudiger dan met discrete componenten. Om digitale signaalbewerking (ned. DSB, engels DSP) te verduidelijken heb ik een programma geschreven om FIR en IIR filters te simuleren en de in- en uitgandgssignalen zichtbaar te maken op een gesimuleerde oscilloscoop. De gebruiker kan zelf een filter ontwerpen en dit testen in de simulator.

Een zeer geschikt boek om kennis te maken met digitale signaalbewerking is het boek van Lynn en Fuerst: Introductory Digital Signal Processing with computer applications. Dit boek is uitgegeven bij John Wiley & Sons Ltd.
Dit boek is ook in het nederlands vertaald door J.W.M. Andriessen en heet Inleiding Digitale Signaalbewerking met grafische software ondersteuning en is uitgegeven bij Nijgh en van Ditmar Educatief.
Een groot aantal voorbeelden die in dit boek genoemd en besproken worden zijn met dit simulatie programma zondermeer uit te voeren.

Het gebruik van het programma is vrij eenvoudig. Een handleiding voor het gebruik van het programma is bij het programma gevoegd, alsmede een aantal voorbeelden van filters'.DSP_SIM in werking


Het programmeren van een DSP gebeurt meestal in een hogere programmeertaal (meestal C), waarna de compiler de code vertaalt in een geoptimaliseerde code. Uit educatief oogpuntheb ik dat deel weggelaten. De gebruiker geeft de coëfficiënten tabel op en het simulatieprogramma laat het resultaat zien.
Het bereken van de coëfficiënten wordt meestal ook in de DSP gedaan. Om dit te vergemakkelijken heb ik een aantal voorbeelden gemaakt met Excel, waardoor de berekeningen niet geprogrammeerd hoeven worden, maar als formules in Excel worden opgegeven.
Ook deze voorbeelden zijn in het ZIP-bestand opgenomen.

Download dsp-sim.zip (368 kB)